Rijbewijs kwijt

Het rijbewijs is goud waard en kan voor problemen zorgen als dat kwijt is. Het rijbewijs geldt als vergunning om met een gemotoriseerd voertuig aan het verkeer deel te nemen. Wat zijn de gevolgen als u het rijbewijs kwijt bent, bijvoorbeeld omdat het door justitie is ingevorderd? En wat als u dan toch rijdt? Hieronder staan de antwoorden op die vragen.

Rijbewijs zoek

Als het rijbewijs is gestolen of is kwijtgeraakt moet u bij de gemeente zijn voor een nieuw exemplaar. Voor ongeveer 4 tientjes kunt u daar een nieuwe aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Na 5 werkdagen is het rijbewijs klaar om op te halen. Totdat u het rijbewijs in handen heeft,  mag u niet rijden. Als de politie u staande houdt en u geen rijbewijs kunt laten zien, kunt u een boete verwachten.

Rijbewijs niet bij mij

Heeft u wel een rijbewijs, maar dat tijdens het besturen van een motorvoertuig niet bij u? U kunt dan een boete krijgen als u toch rijdt. Op het niet kunnen tonen van een rijbewijs tijdens het besturen van een personenauto staat volgens de database van het OM in 2022 een geldboete van 100 euro (zie https://boetebase.om.nl/ , feitcode k150c). Let op: als de boete een “strafbeschikking” heet, zal dit feit op uw strafblad komen als u betaalt. Daarom kan het verstandig zijn om eerst met een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerd advocaat contact te zoeken: klik hier.

Rijbewijs verlopen

Een rijbewijs verloopt na 10 jaren. Vergeet u dat te verlengen, rijdt u toch en wordt u aangehouden, dan is het boetebedrag voor het rijden zonder geldig rijbewijs in 2022 in totaal 370,- euro (zie https://boetebase.om.nl/, feitcode 055). Valt dat bedrag mee? Gebeurt er een ernstig ongeval, dan kan de verzekeraar die schade op u verhalen. Dat kan honderdduizenden euro’s kosten. Daarom kan het verstandig zijn om in dat geval met een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerd advocaat contact te zoeken: klik hier.

Heb helemaal geen rijbewijs

Ook als u helemaal niet over een rijbewijs beschikt, maar toch achter het stuur kruipt, kunt u vaak een eerste keer een (hoge) geldboete verwachten. Doet u vervolgens nog eens hetzelfde, dan volgt veelal een hechtenisstraf. Dat verkeersgedrag is strafbaar gesteld in artikel 107 van de Wegenverkeerswet.

Rijbewijs ingevorderd (door de politie)

Wat kan ik allemaal verwachten als ik wel een geldig rijbewijs had, maar dat door de politie is ingevorderd?

De politie heeft de bevoegdheid om het rijbewijs van u in te vorderen bij verdenking van bijvoorbeeld:

  • het weigeren om mee te werken aan een onderzoek naar aanwezigheid van alcohol;
  • een flinke overschrijding van de maximumsnelheid [>50 km/h]
  • of besturen van een voertuig onder invloed van teveel alcohol [>570 µg/l voor ervaren bestuurders] of teveel drugs [dat verschilt per soort drugs: neem hier contact met ons op].

De politie stuurt het rijbewijs dan op naar het OM. De officier neemt binnen 10 dagen een beslissing of u het rijbewijs langer kwijt bent of weer terugkrijgt. wat de mogelijkheden zijn om een ingevorderd rijbewijs terug te krijgen.

Lees hieronder wat de gevolgen kunnen zijn als u toch rijdt, terwijl het rijbewijs is ingevorderd.

Rijontzegging opgelegd (door de rechter)

Een rijontzegging lijkt een beetje op een invordering van het rijbewijs. In beide situaties had u wel een geldig rijbewijs, maar mag u toch niet meer rijden. Toch is een rijontzegging volgens de wet iets anders. Bij een rijontzegging mag u niet meer rijden, omdat bijvoorbeeld de rechter in een strafzaak uitspraak heeft gedaan dat u voor een aantal maanden niet meer mag rijden. Als de rechter bij de rechtbank u dat oplegt, is het mogelijk om in hoger beroep te gaan. Daarom kan het verstandig zijn om in dat geval met een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerd advocaat contact te zoeken: klik hier.

Lees hieronder wat de gevolgen kunnen zijn als u toch rijdt tijdens een rijontzegging.

Rijbewijs is ongeldig verklaard of geschorst (door het CBR)

Ingevorderd, rijontzegging, geschorst, ongeldig verklaard…je ziet bijna door de bomen het bos niet meer. Ze lijken op elkaar (want u mag niet meer rijden), maar betekenen net iets anders. Een rijbewijs kan door het CBR ongeldig worden verklaard of geschorst. Dan had u wel een geldig rijbewijs, maar mag u vanaf dat moment niet meer rijden. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Zo kan het CBR u verplichten om een cursus te volgen. Betaalt u het cursusgeld niet, dan zal het CBR het rijbewijs ongeldig verklaren. U mag dan geen motorrijtuig besturen. Klik hier voor meer informatie over de procedures bij het CBR.

Lees hieronder wat de gevolgen kunnen zijn als u toch rijdt tijdens een rijontzegging.

Rijbewijs automatisch ongeldig (volgens de wet)

Tenslotte kan het rijbewijs automatisch ongeldig worden als de wet vaak ernstig is overtreden. Dat gebeurt niet zomaar. Alleen als bestuurder van een motorrijtuig binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor:

  • rijden onder invloed, waarvan de tweede keer met minimaal 1,3 promille of
  • rijden onder invloed van teveel drugs of
  • voor het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek of
  • het veroorzaken van een ongeval met dood of (zwaar) lichamelijk letsel van een ander tot gevolg, terwijl de bestuurder onder invloed was van bovenstaande hoeveelheid alcohol of drugs of weigerde mee te werken aan een alcoholonderzoek,

wordt uw rijbewijs automatisch ongeldig. Dit is de zogenoemde recidiveregeling uit artikel 123b Wegenverkeerswet.

Let op: van “een veroordeling” is als snel sprake, bijvoorbeeld ook als u eerder een strafbeschikking voor bovengenoemde feiten heeft betaald. Daarom kan het verstandig zijn om in dat geval met een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerd advocaat contact te zoeken: klik hier.

Onze advocaten hebben in het zelfs tot aan de Hoge Raad geprocedeerd over artikel 123b Wegenverkeerswet. Lees hier de uitspraak van de Hoge Raad.

Ik rijd toch gewoon tijdens een invordering, rijontzegging, schorsing of ongeldigverklaring

Stapt u toch achter het stuur, terwijl het rijbewijs is ingevorderd, een rijontzegging is opgelegd, het rijbewijs ongeldig is verklaard of geschorst? Dan bent u strafbaar op grond van artikel 9 Wegenverkeerswet.

In 2022 staat daar voor automobilisten in beginsel een gevangenisstraf van 2 weken op, al dan niet samen met een maandenlange rijontzegging. Daarom is het verstandig om direct met een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerd advocaat contact te zoeken: klik hier

Wilt u meer weten of direct contact omdat u rijbewijs kwijt is? Klik hier!