Doorrijden na een verkeersongeval

Door: Rick van Leusden, advocaat verkeersstrafrecht

Op 25 juli 2020 reed een automobilist door nadat hij betrokken was bij de fatale aanrijding met de 14-jarige Tamar uit Marken. De moeder van Tamar deed bij Op1 een emotionele oproep aan de bestuurder om zich te melden. Ongeveer twee maanden later werd een verdachte aangehouden. Ook na deze zaak kwam geregeld in het nieuws dat bestuurders na het veroorzaken van een verkeersongeval doorreden.

Informeren naar slachtoffer

Het is vaak door paniek, angst of schrik dat bestuurders wegrijden. Ik hoor van hen dat zij het afschuwelijk vinden dat het ongeval heeft plaatsgevonden en dat ze even niet meer precies wisten wat te doen. Dikwijls is hun eerste vraag aan mij of ik kan informeren hoe het met het slachtoffer gaat.

Doorrijden na een verkeersongeval | Verkeerstrafrecht.nl

Jezelf melden na doorrijden bij verkeersongeval

Verkeersongevallen kunnen ertoe leiden dat slachtoffers letsel oplopen of zelfs overlijden of dat ze in hulpeloze toestand worden achtergelaten. Doorrijden na zo´n verkeersongeval is niet strafbaar als de bestuurder zichzelf tijdig en uit eigen beweging alsnog bij de politie meldt. Hij dient dat geheel vrijwillig en uiterlijk binnen 12 uur na het verkeersongeval te doen; art. 7, tweede lid, WVW.

Wel of niet strafbaar

De bestuurder die overmand door angst na een dodelijk verkeersongeval doorrijdt, maar na bijvoorbeeld enkele uren thuis op de bank tot rust te zijn gekomen zijn identiteit en het bestuurde voertuig alsnog bij de politie kenbaar maakt, wordt dus niet vervolgd voor het doorrijden na dat verkeersongeval. Wel kan hij alsnog verdacht worden van het veroorzaken van het verkeersongeval.

Artikel 7 van de Wegenverkeerswet

De verdachte bestuurder die in de strafzaak van Tamar na twee maanden werd aangehouden, kan dus worden vervolgd voor het doorrijden na dat verkeersongeval (artikel 7 van de Wegenverkeerswet). Dat is een misdrijf. De rechter kan hem straffen door een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar, een werkstraf en/of flinke geldboete op te leggen. Ook kan zijn rijbewijs worden ingevorderd.

Heeft u over het bovenstaande vragen? Neem dan gerust contact met mij op: 020-6750756

Wilt u meer weten of direct contact? Klik hier!