Bron: Cleerdin-Hamer.nl

Feiten en fabels over het puntenrijbewijs

Een punt op je rijbewijs klinkt als een cadeautje, maar is dat allerminst. Het is een flinke waarschuwing om niet nogmaals een verkeersfout te begaan. Daarom kan beter van een strafpunt worden gesproken, dan een punt. Te veel strafpunten kunnen ertoe leiden dat het rijbewijs ongeldig wordt en u opnieuw rijexamen moet doen. In deze blog: feiten en fabels over het puntenrijbewijs.

Feit of fabel? Het puntenrijbewijs geldt alleen voor beginnend bestuurders.

Er wordt wel eens gedacht dat alleen beginnend bestuurders een puntenrijbewijs hebben. Dat is onjuist. Op elk rijbewijs, van zowel een ervaren als beginnend bestuurder, kunnen strafpunten worden bijgeschreven. Toch is er wel een belangrijk onderscheid tussen strafpunten voor ervaren en beginnend bestuurders, zie hierna.

Verkeersstrafrecht - rijbewijs

Rijvaardigheid

Stel dat wel kan worden bewezen dat lachgas achter het stuur is gebruikt, maar niet precies meer kan worden vastgesteld hoeveel van die stof is binnengekregen? Dan kan een bestuurder toch worden veroordeeld. Het is dan belangrijk om te kijken naar de omstandigheden van het geval. Vaak kan je uit die omstandigheden afgeleid dat de werking van lachgas het gedrag van de verdachte en zijn rijvaardigheid nadelig heeft beïnvloed. Een voorbeeld:

Als kan worden vastgesteld dat een verdachte lachgas heeft gebruikt en slingerend over de weg rijdt, traag reageert op vragen van een agent en rood doorlopen ogen heeft, komt een veroordeling dichtbij. Dan maakt het niet uit dat niet kan worden bewezen hoeveel lachgas is gebruikt, want dat was kennelijk zo veel dat hij zijn voertuig niet meer behoorlijk kon besturen (zie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:7483)

Vrijspraak

Wanneer wordt een verdachte dus vrijgesproken? Als niet kan worden vastgesteld dat de bestuurder onder een zodanige invloed was dat hij niet meer goed kon rijden. Daarvoor kan van belang zijn om te weten hoeveelheid lachgas is geïnhaleerd, maar ook het rijgedrag van een verdachte kan hem verraden.

Zoekt u een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerde advocaat? Neem dan contact op met een van ons.

Feit of fabel? Alleen een strafpunt na teveel alcohol

Iedereen begint met een beginnersrijbewijs, dat gaat – in de meeste gevallen na 5 jaar – over in een `ervaren rijbewijs`. Ervaren bestuurders krijgen alleen een strafpunt als zij worden veroordeeld voor het besturen van een voertuig onder invloed van te veel alcohol en/of drugs of als zij weigeren mee te werken aan een alcohol-/drugsonderzoek, terwijl beginnend bestuurders ook voor andere verkeersovertredingen (bijvoorbeeld bumperkleven, te hoge snelheid en het veroorzaken van een ongeval) een strafpunt kunnen krijgen.

Het rijbewijs van een ervaren bestuurder wordt overigens wel ingevorderd als hij wordt staande gehouden nadat hij de maximumsnelheid met vijftig kilometer of meer heeft overschreden, maar dan krijgt die bestuurder dus geen strafpunt op zijn rijbewijs.

Feit of fabel? Het strafpunt vervalt na 5 jaar

Klopt. Na 5 jaar is het strafpunt van het rijbewijs.

Feit of fabel? Alle strafpunten vervallen als het rijbewijs ongeldig is geworden

Als een bestuurder binnen 5 jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden met te veel alcohol (meer dan 1,3 promille) of drugs op, of voor het weigeren van een alcohol- of drugsonderzoek, dan wordt het rijbewijs automatisch ongeldig. Wilt u opnieuw een voertuig besturen, dan moet u opnieuw rijexamen doen. Ook zal het CBR u verplichten om mee te werken aan zijn onderzoeken. Als u daarna een nieuw rijbewijs haal vervallen niet automatisch alle strafpunten. Als u met het nieuwe rijbewijs binnen 5 jaar sinds de vorige veroordeling opnieuw voor het gebruik van alcohol/drugs in het verkeer of voor het weigeren van een alcohol-/drugsonderzoek wordt veroordeeld, wordt het rijbewijs wederom ongeldig.

Feit of fabel? De rechter kan ervoor zorgen dat het rijbewijs na twee strafpunten geldig blijft.

Na een tweede strafpunt wordt het rijbewijs automatisch ongeldig. De rechter kan daar niets aan veranderen. Die is door de wetgever buitenspel gezet. Het heeft daarom geen zin om bijvoorbeeld op de terechtzitting van de tweede zaak aan de rechter te vragen of het rijbewijs toch geldig mag blijven.

Feit: Let goed op de post

Als u met een slok teveel op achter het stuur bent betrapt en enige tijd later bij de post een brief van de officier aantreft, let dan goed op. Grote kans dat dit een zogenoemde strafbeschikking is, bijvoorbeeld een boete. Betaalt u de boete, dan hoeft u niet naar de rechter, maar dat telt dat wel als veroordeling. U kunt daardoor dus het eerste strafpunt voor de kiezen krijgen. Bij een tweede strafpunt bent u het rijbewijs kwijt. Het is dus raadzaam om uw post tijdig te openen en contact op te nemen met een bij voorkeur in het verkeersstrafrecht gespecialiseerde advocaat.

Weten wat u het beste kunt doen in uw situatie? Neem dan contact met mij op.

Wilt u meer weten of direct contact? Klik hier!