De politie heeft mij eerder ook al aangehouden voor een verkeersdelict, wat nu?

Door: Rick van Leusden, advocaat verkeersstrafrecht

Aanhouding of veroordeling?

Een aanhouding is niet hetzelfde als een veroordeling. Als het blijft bij een aanhouding, hoeft er niet zo veel aan de hand te zijn. De officier van justitie kan namelijk beslissen om de zaak niet door te zetten. Seponeren, wordt dat genoemd. Als een verkeerszaak wel wordt doorgezet (vervolgd) en u accepteert een straf door de officier van justitie of rechter, dan is vaak wel sprake van een veroordeling. Als u daarna weer wordt aangehouden voor een verkeersdelict, dan ziet de officier de veroordeling op het strafblad. De officier kan daarmee dan extra rekening houden en u in de nieuwe zaak vervolgen. Ook de rechter ziet die veroordeling op het strafblad en kan daarom in de nieuwe zaak een hogere straf oplegging.

Invordering rijbewijs | Verkeersstrafrecht.nl

Rijbewijs inleveren?

Als u eerder voor een verkeersdelict bent veroordeeld, kan dat betekenen dat het rijbewijs bij een nieuwe verdenking wordt ingevorderd. De officier beslist of het rijbewijs alsnog aan u wordt teruggegeven of dat u het voor langere tijd kwijt bent. Lees hier hoe u het rijbewijs kunt terugvragen.

Als u nog openstaande boetes heeft, kan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) uw rijbewijs innemen. Pas als de boetes zijn betaald, wordt het aan u  teruggegeven.

Hogere straf en een rijontzegging?

Stel dat u eerder voor het rijden onder invloed of te hard rijden bent veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 1.000 euro en er ontstaat een nieuwe verdenking voor het rijden onder invloed. De officier kan dan beslissen om de nieuwe zaak voor de rechter te brengen (dagvaarden). Omdat u een gewaarschuwd mens was, kan de rechter in de nieuwe zaak een hogere geldboete en/of werkstraf opleggen (recidive). Ook kan de rechter bepalen dat een rijontzegging wordt opgelegd. Dat betekent dat u gedurende een aantal weken of maanden geen motorvoertuigen mag besturen. Tegen die uitspraak kunt u in hoger beroep.

Wilt u meer weten of direct contact? Klik hier!