Dodelijk ongeval

Door: Rick van Leusden, advocaat verkeersstrafrecht

Elk jaar overlijden honderden personen in Nederland door de gevolgen van een verkeersongeval. In 2020 was volgens het CBS in totaal 38 % van de verkeersdoden een fietser en 32 % inzittenden van personenauto’s. Dat brengt voor nabestaanden ongelooflijk leed mee. Bij tweezijdige ongevallen geldt datzelfde vaak ook voor de andere bij het verkeersongeval betrokken verkeersdeelnemer. Hij moet leven met het besef dat hij betrokken is geweest bij een dodelijk verkeersongeval. Daarnaast kan hij als verdachte worden aangemerkt in een strafproces. In dat proces wordt beoordeeld of hij een of meer verkeersfouten heeft gemaakt, waardoor het ongeval heeft kunnen plaatsvinden.

Verdachte dodelijk verkeersongeval

Een verdachte in een strafproces wordt na een dodelijk verkeersongeval vaak door de politie aangehouden, naar het bureau gebracht en verhoord. Een verdachte heeft onder meer het recht om te zwijgen en het recht op bijstand door een advocaat. Maak in dit soort zaken altijd gebruik van bijstand door een advocaat, ook al denkt u dat u niets te verzwijgen heeft. Een advocaat die is gespecialiseerd is in het verkeersstrafrecht heeft door zijn ervaring veel toegevoegde waarde. Alles wat een verdachte zegt, wordt door de politie genoteerd en kan namelijk gevolgen hebben voor de rest van de procedure. Een specialist kan een verdachte van een dodelijk verkeersongeval hierbij adviseren en uitleggen wat de verdachte te wachten staat.

Onderzoek naar een dodelijk ongeval

Na een dodelijk ongeval doet de politie onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De politie kan technisch onderzoek doen, bijvoorbeeld naar rem- en bandensporen op de weg, en/of getuigen van het ongeval horen. Dat kan als bewijs in een strafzaak tegen een verdachte worden gebruikt. De telefoon en het voertuig van een verdachte kunnen voor onderzoek in beslag worden genomen. Als dat lang duurt, kan het raadzaam zijn om een advocaat te vragen of hij kan helpen om de goederen terug te krijgen.

Straffen na een dodelijk verkeersongeval

Vaak gaat het na een dodelijk verkeersongeval in het verkeersstrafrecht over de vraag of een verdachte een of meer verkeersfouten heeft gemaakt en hoe erg die fouten zijn. Afhankelijk van de ernst van die fouten, kan de verdachte een straf worden opgelegd. Die straf kan uiteenlopen van een geldboete (als er slechts een kleine verkeersfout is gemaakt) of jarenlange gevangenisstraf met een rijontzegging van een aantal jaren (bij meerdere, ernstige verkeersfouten).

Heeft u advies nodig na betrokkenheid bij een dodelijk ongeval? Neem dan contact met ons op.

Wilt u meer weten of direct contact? Klik hier!